Parinieuws

Meneer Vantomme heeft een boek geschreven en uitgegeven! Omdat zoiets niet elke dag gebeurt, wilden we hem een paar vragen stellen. En voor wie het boek wil kopen: op het einde van het interview vind je de praktische informatie.

Beste meneer Vantomme, proficiat! Wat voor boek is het?

Dank u :-). Het is een spannend waargebeurd verhaal én een reisgids door oud en modern Rome.

 Voor wie is het bedoeld?

Voor alle lezers – en reizigers – van XII tot CXX, dus van 12 tot 120. Wie 11 is, of 121, mag het natuurlijk ook lezen.

Waarover gaat het?

Kort samengevat: David heeft een geheim waar zelfs Suzanna niets van weet. In Rome moet hij het haar wel vertellen. Dan ontmoeten ze een meisje dat hun hulp nodig heeft: haar mysterie is 2000 jaar oud … Om te helpen, moeten ze alle grenzen doorbreken: van gehoorzaamheid, liefde, tijd, de dood.

Klinkt mysterieus! Hoe bent u op het idee gekomen?

Ik was leraar Latijn van ‘Suzanna’ en ‘David’. Toen ze 13 waren, vertelden ze mij wat ze in Rome hadden meegemaakt. Ik vond hun verhaal te ongelooflijk om niet te geloven. Daarom heb ik het opgeschreven. 

Stel: ik wil graag zelf een boek schrijven, hoe begin ik daaraan?

Goede vraag; niet gemakkelijk te beantwoorden! In de eerste plaats heb je natuurlijk een verhaal nodig, en dus inspiratie. In mijn geval: ‘Suzanna en David’. Sommige schrijvers denken eerst een schema uit. Andere laten zich onderweg verrassen door wat de inspiratie hun vertelt. Bij mij zit het ergens tussen de twee.

Inspiratie dus. Check. Wat nog?

In de tweede plaats: tijd en geduld. Eke dag probeerde ik, naast mijn schoolwerk, minstens 300 woorden te schrijven. Het boek heeft 64527 woorden, dus reken maar uit. En dan nalezen en schrappen. En een tijdje laten liggen. En opnieuw nakijken. Het hangt natuurlijk ook van het soort boek af. Moet je dingen opzoeken, vertalen, enzovoort …  Het was wel handig dat we sinds 2010 al veertien keer een Romereis van Paridaens hebben georganiseerd.

Heeft u alles alleen gedaan?

Een tijd geleden had ik het manuscript al door slimme collega’s laten nalezen. En toen de lockdown begon, heb ik het in stukjes online gezet voor Paridaens. Toen was het voor echt. Gelukkig woont er in mijn huis ook een hele goede redactrice, die ook zegt wanneer het af is :-). In de afgelopen maanden heb ik nog de kaartjes gemaakt, en de cover. Uren werk, maar ik ben wel blij met het resultaat!

Bent u al bezig aan een volgend boek?

Geen commentaar :-).

Waar is Rome en Julia te koop?

Zo’n beetje overal. Thuis kan je bestellen via de website van Brave New Books, en via vele webshops. Je kan natuurlijk ook bestellen in een échte boekhandel. De prijs is 20 euro.

 Wordt u dan miljonair?

I wish :-). Meestal krijgt een schrijver 10 % van de verkoopprijs, bruto. Bij mij zou dat 2 euro zijn. Via de meeste kanalen krijg ik wat minder. Via de website van Brave New Books wat meer, maar voor die sponsoring moet je wel verzendkosten betalen :-). Langs welke weg ook: het belangrijkste is dat het boek veel lezers krijgt!

Kan ik mijn boek dan ook laten signeren?

Als iemand dat zou willen, dan kan die via Smartschool een mailtje sturen.

Bedankt voor het interview!

Veel leesplezier!