Parinieuws

“Een ondernemer!”, “Een creatieve duizendpoot!” Het zijn slechts twee kernwoorden uit een hele reeks die door de lerarenkamer galmen wanneer de naam Ward Broeckaert passeert.


Ward studeerde in 2013 af in de richting Latijn – Wiskunde en schopte enkele jaren geleden zijn eigen IT-bedrijf uit de grond. Het vuur voor ondernemen dat nu in hem brandt, werd jaren tevoren aangestoken op onze school.

“Wat me vooral is bijgebleven, is dat er ook buiten de lessen echt tijd was voor niet-schoolse activiteiten.” Ward lag aan de basis van de huidige leerlingenraadwerking. Een van zijn meest memorabele momenten is wanneer hij een week lang in een caravan op de speelplaats kampeerde om radio te maken. Leerlingen konden dan voor een geldbedrag plaatjes aanvragen. “Zonder enige zin voor overdrijven is die caravan-actie erg bepalend geweest in wat ik nu doe: we kregen als leerlingenraad veel vertrouwen van onze leerkrachten en van de directie. We konden alles testen in een veilige omgeving. Op onze bek gaan was helemaal niet erg! Daar steek je wel wat uit op – en het geeft vooral de bagage om ook buiten de schoolse contexten projecten te durven lanceren.”

Werken in een klimaat van steun en vertrouwen liet Ward helemaal openbloeien. “In het begin van m’n tijd op Paridaens was ik erg verlegen, maar gaandeweg werd ik meer zelfzeker. Paridaens is een warme, kleinschalige school waarbij er bijna een familiegevoel is. Ook tussen leerlingen en leerkrachten. Je kon er iémand zijn en niet gewoon een nummertje.”

Op dit moment heeft Ward een IT-bedrijf ‘Fluens’, dat digitale oplossingen op maat van de klant aanbiedt. Zo maakte hij bijvoorbeeld de website voor onze digitale opendeurdag (opendeurdag.paridaens.be). Verder richtte hij recent ook Labora op, een project om de Leuvense Abdij Keizersberg te vernieuwen. Labora brengt verschillende mensen onder één dak samen: er zijn co-workspaces, kunstateliers voor creatieve ondernemers en in de toekomst komen er nog studentenkamers en een unit voor buitenlandse zusterstudenten. Zijn vlam is duidelijk nog lang niet uitgedoofd!