Parinieuws

Hallo, wij zijn de 7 leerlingen van het 4e jaar die dit jaar deelnemen aan het Model European Parliament of MEP. Dit is een conferentie waarbij de leerlingen van 13 Vlaamse en 13 Nederlandse scholen een week lang het Europees parlement nabootsen. Elke Vlaamse school is gekoppeld aan een Nederlandse partnerschool en vertegenwoordigen samen 1 land. Zo kregen wij het land Polen toegewezen. Ook krijgt iedere parlementariër een commissie waarin hij/zij gedurende deze bijeenkomst zal zetelen. In deze commissie zoeken we een oplossing voor een bepaald politiek vraagstuk, zoals bijvoorbeeld de vraag of er een Europees leger zou moeten komen. Bij het zoeken naar een oplossing voor ons vraagstuk moeten we natuurlijk de belangen van ons land in het achterhoofd houden. Om die reden is het nodig om zo veel mogelijk te weten te komen over het land. Gelukkig hebben we daarbij hulp gekregen van enkele echte Polen-kenners.

Om te beginnen hebben wij geskypet met Ingrid Vanden Berk. Zij is een Vlaamse vrouw die met haar man mee naar Polen verhuisd is voor zijn werk en daar ondertussen al 2 jaar woont. Ingrid kon antwoorden op onze eerste algemene vragen over hoe het eraan toegaat in Polen zelf. Dankzij die antwoorden kregen we een idee in welke richting we moesten denken voor een oplossing voor ons vraagstuk.

Daarna mochten wij op bezoek gaan bij Daskalia. Dit is een organisatie die opgericht is door Polen die al jaren in Leuven wonen, maar die hun Poolse afkomt zeker niet vergeten zijn. Hun doel is om mensen van verschillende nationaliteiten in eendracht samen te laten leven en vooroordelen tegen te gaan. Zij hebben ons heel erg geholpen met vragen over de mentaliteit in Polen en over de Poolse cultuur en met enkele heerlijke Poolse snoepjes erbij was dit zeker een geslaagde namiddag.

Om onze laatste vragen te beantwoorden hebben we ook nog een afspraak kunnen maken met Mark Peirs, een journalist die gespecialiseerd is in Polen. Zelf woont hij ook twee weken per maand in Polen bij zijn vrouw. In zijn drukke schema heeft hij voor ons een uurtje tijd vrij gemaakt waarin wij op de VRT onze vragen aan hem mochten stellen. Hij heeft ons met zijn grote kennis over Polen zeker nog verder op weg geholpen.

Dus heel erg bedankt aan al deze mensen die ons geholpen hebben waardoor we Polen zo goed mogelijk kunnen vertegenwoordigen tijdens het MEP. We zijn heel erg enthousiast en kijken er al naar uit om op 5 maart te vertrekken.

De MEP’ers