Berlijn

BERLIN IST ARM, ABER SEXY

berlijn-1In tijdschriften, kranten en reisgidsjes is iedereen het erover eens: de vooroordelen die bij heel wat Belgen leven over Duitsland en Duitsers, smelten in enkele dagen Berlijn als sneeuw voor de zon. Berlijn is een veelzijdige, boeiende metropool. Wat wil je ook met zo’n indrukwekkende geschiedenis? Je moet goed oppassen of Berlijn wordt je passie…

BERLINER LUFT MACHT FREI

Berlijn is een zeer uitgestrekte stad: 45 kilometer van oost naar west, 38 kilometer van noord naar zuid. Ze wordt doorkruist door 2 rivieren: de Spree en de Havel.

Met een oppervlakte van om en bij 890 km² is Berlijn negen keer groter dan Parijs. Met slechts 3,5 miljoen inwoners biedt dit ‘lucht’ en ‘ruimte’. Van vervuilde ‘citylucht’ is hier geen sprake en de ‘ruimte’ vertaalt zich in brede lanen, uitgestrekte parken, bossen en meren zowel in als rond het centrum. In die parken wordt gepicknickt, gebarbecued, gesport en gelezen. Groener en blauwer dan Berlijn kan een stad nauwelijks zijn, m.a.w. ‘Berliner Luft macht frei’ en zet aan tot goed leven.

NAZI’S, STASI’S EN COMMUNISTEN

Berlijn-2Berlijn herinnert altijd en overal aan twee soorten wreedheden. De gruwel van de nazi’s en de waanzin van de stasi’s.

De nazi’s bouwden in het noorden van Berlijn het concentratiekamp van Sachsenhausen. De SS had zijn bunkers midden in de stad. Een buitententoonstelling, Topographie des Terrors, schetst een pakkend beeld over de gruweldaden van deze extreme organisatie. Een wandeling door de hedendaagse stad met als focus de restanten van Hitlers Germania laat je ook anders naar de stad kijken.

 

 

Berlijn-3Zodra de nazi’s weg waren, regeerden de communisten in Oost-Berlijn. Ze trokken die vreselijke muur op, die tot 1989 de stad in tweeën verdeelde. Hoewel er bijna niets meer van overeind staat, blijft hij een Berlijnbezoeker fascineren en behoort hij tot een van die curiosa van deze metropool. Met de fiets kan je heel gemakkelijk het verloop van de muur volgen.

RIJKSDAG

Rechts van Brandenburger Tor staat de Reichstag, misschien wel het historisch meest beladen gebouw van deze hoofdstad. De inhuldiging in 1894 als zetel van het parlement, de grote brand van 1933 en het begin van de hegemonie van Hilter, het hijsen van de Russische vlag op 30 april 1945 of het inpakken van het gebouw door Christo in 1985 ter ere van de 750ste verjaardag van Berlijn, staan in het geheugen van menig Duitser gegrift.

Berlijn-4In opdracht van de Bondsregering werd het gebouw gerenoveerd en ingericht als hypermodern parlementsgebouw. De glazen koepel van de Britse architect Norman Forster staat symbool voor de transparantie van het politieke systeem. Op die manier worden de parlementsleden herinnerd aan hun taak het volk te vertegenwoordigen. In de open koepel komt een trechter met 360 spiegels uit. Deze dient het daglicht in het gebouw te trekken en de verbruikte lucht te laten ontsnappen. Deze schitterende koepel is nog maar eens het bewijs hoe in Berlijn oud en nieuw perfect kunnen samengaan.

CULTUUR MET EEN GROTE C

Berlijn-5Op het ‘Eiland vol schatten’ heeft het Pergamonmuseum met de processiestraat van Babylon, de Istharpoort en natuurlijk het altaar van Zeus wereldfaam. Daarnaast ligt het Neues Museum waar je de mooiste vrouw van Berlijn kan bewonderen: Nefertiti, die al 4000 jaar oud is.

Dé topper van de laatste jaren is ongetwijfeld het Joods Museum, ontworpen door de Pools-joodse architect Daniel Libeskind. In dit museum ‘beleef’ je wat de joden moeten meegemaakt hebben en krijg je een bijna volledig overzicht van meer dan 2000 jaar joodse cultuur.

 

 

 

ALTERNATIEVE WIJKEN

Berlijn-6Na de val van de Muur ontwikkelden zich enkele wijken tot echte trekpleisters.

Rond de Oranienburgerstraße heerst een bijzondere sfeer die gedragen wordt door een woelige geschiedenis en een alternatieve cultuur. Deze voormalige joden wijk is hip en levendig, de muren lijken hier te spreken. Overal tref je graffiti, propagandistische slogans, kogel- en granaatgaten aan. Op het eerste zicht lijken het vervallen huizen te zijn, maar achter de gevels en op de binnenhofjes tref je er vaak charmante plekjes aan. Veel van deze huizen zijn omgevormd tot populaire cafés en galerijen en zijn zeer in trek bij de jeugd. Kunst en cultuur vieren hier hoogtij. Het is stilaan dé ‘place to be’ van Berlijn geworden. Je treft er ook de grootste synagoge van Duitsland aan en de Hackesche Höfe, acht schitterend gerenoveerde binnenplaatsen die een soort miniatuurstad vormen met een mengeling van woningen, avant-garde mode-winkeltjes en kleine theaters. Hier tonen jonge ondernemende lui tot wat ze in staat zijn!

Een andere trendy wijk is Prenzlauer Berg. Dit stukje authentiek voormalig Oost-Berlijn ontwikkelde zich tot een yuppiewijk voor diplomaten en ambtenaren. De centraal in deze wijk gelegen Käthe-Kollwitz-Platz is wellicht een van de populairste pleinen van deze grootstad. Niet ver van daar is een bezoek aan ’t joodse kerkhof absoluut aan te bevelen. Bekende joodse kunstenaars liggen er begraven (o.a. Max Liebermann).

LEKKER ETEN

Berlijn-7Loop je in Berlijn rond, dan valt je oog meteen op de lage prijzen die op de menukaarten van de meeste eetgelegenheden vermeld staan. Of het nu om een snelle hap, een pizza of een maaltijd gaat, de prijzen zijn er gegarandeerd lager dan bij ons. En er is meer. Het aanbod is zo gevarieerd dat het moeilijk kiezen wordt. Je kunt er Italiaans, Aziatisch, Indisch, Duits, Frans, Turks… noem maar op eten.

 

 

SHOPPINGFREAKS

Berlijn-8Vijf dagen rondlopen in Berlijn, zonder tweemaal in dezelfde winkel te komen? Dat kan, ja, in Berlijn.

De Friedrichstraβe herbergt chique shopping-galerijen zoals Quartier 205 en 206 en de Galerie Lafayette. Ook de internationale modehuizen hebben hier een winkel.

De KaDeWe en de Kurfürstendamm in voormalig West-Berlijn lokken dagelijks nog steeds massa’s kooplustigen. Alle bekende winkelketens hebben er hun vestiging. Hetzelfde geldt voor het shoppingcentrum Arkaden op de Potsdamer Platz.